Najbolje G točke – Nepodnošljiva lakoća Geocachinga, opet

the-best-G-spots

A, jel’ zahtjevno i komplicirano to geokeširanje ili je to nešto čime se može baviti bilo tko… jel’ tu potrebna kondicija, razna skupa oprema te puno razmišljanja i rješavanja glavolomki ili je to dosadna igra za djecu i penzionere? Odgovor na svako to pitanje je ‘Ni da ni ne!’ Geocaching pokriva vrlo široki spektar interesa i svatko u njemu može pronaći aktivnosti koje ga interesiraju i vesele. Početnicima se preporuča da gledaju navedenu težinu keša i odabiru nešto manje zahtjevno te postepeno otkrivaju što im odgovara.

U skladu s tim je i moja ovomjesečna preporuka:

Instant cache (GC72NNE)
od
Klokisoft

Fun fact: Vlasnici ovog keša su jedni od rijetkih geocachera koji su zbog izuzetne kvalitete svojih uradaka dobili privilegiju objaviti virtual cache – varijaciju keša koje od 2005. godine nije bilo moguće objavljivati, a o kojima se planiram raspisati u nekim od budućih članaka.

Just Add Water

Ovaj preporučeni cache ima nazivnu težinu 1.5, a to iskusnijim geokešerima odmah govori što mogu očekivati. I u ovom slučaju bi se prevarili. Bar što se Difficulty težine tiče. A ovog puta se i želim raspisati o Difficulty težini.
Znači, svaki keš ima dvije oznake težine: Difficulty (kompliciranost) i Terrain (dostupljivost).
Objema se vrijednost kreće od 1 do 5 (zvijezdica) s korakom od 0.5.

Težine

Kao što napisah, ovog puta je na redu prva. Difficulty označava koliko je teško pronaći skrivenu kutijicu. Kod Misterija i Multi keševa to najčešće zapravo predstavlja koliko je teško doći do finalnih koordinata, dok kod Tradicionalnih keševa to može predstavljati koliko je teško na samoj lokaciji prepoznati skrovište, koliko je teško uočiti kutijicu, ili pak koliko je teško doći do logbooka, bilo da se radi o manipulativnoj zagonetci, obijanju brave ili nekom drugom mehanizmu kojeg treba skužiti ili je pak logbook “samo” dobro skriven unutar samog keša. Ono što Difficulty težina ne uključuje je naravno Terrain težina opisana u prošlom članku.

Pa krenimo redom… Difficulty 1 označava da se radi o kešu koji je lako uočljiv već iz daljine. Po mom mišljenju takve je keševe zapravo vrlo teško postaviti jer ako nisu uopće skriveni tada postoji velika i realna opasnost da će vrlo ekspeditivno netragom nestati.
Difficulty 2 se koristi za lagane Multi i Mystery keševe, a kod Traditionala bi to predstavljalo tradicionalno skrovište koje je uz hint potpuno očito kešerima s iole iskustva.
Difficulty 3 za Traditional predstavlja inovativno skrovište, zanimljivi mehanizam koji treba riješiti ili neku drugu začkoljicu dok bi se kod Multija očekivalo više etapa, a kod Misterija pronalaženje pravog pristupa, poznavanje raznih uobičajenih kodova ili istraživanje informacija o temi iz keša.
Difficulty 4 je već teško zamislivo za Tradicionalni keš. Taj bi trebao ili biti ingeniozno sakriven, ili biti nešto što uzima mnogo vremena… poput pronalaženja jednog labavog kamena u cijelom velikom suhozidu, a bez nekog smislenog hinta i bez savršeno preciznih koordinata. Od misterija bi pod tu kategoriju spadali zadaci koji traže nalaženje suptilnih hintova u listingu, rješavanje kompleksnih zagonetki, iskopavanje opskurnih podataka i imanje mnogo slobodnog vremena.
Difficulty 5 se koristi za keševe kod kojih trošimo dane i mjesece rješavajući, smišljajući hipoteze, isprobavajući ideje koje su nam pale na pamet oko pola 4 u noći… sve vrijeme sumnjajući u svoje vlastito mentalno zdravlje kao i u očito ludilo i sadizam vlasnika takvog keša.

Za keševe koji su taman negdje između gore navedenih kategorija, tu su polovične – taman negdje između ocjene težine kompliciranosti.

Naravno, makar postoje tako lijepo definirane postavke, situacija na terenu je rijetko defaultna. Često težina pronalaska tradicionalnog keša jako ovisi od godišnjeg doba ili nečeg puno banalnijeg i učestalijeg: količine mugglera koji nam onemogućuju da u miru pažljivo i pedantno pretražimo lokaciju na kojoj je kutijica skrivena.

Pa da se vratimo na moj ovomjesečni izbor. Dakle Terrain 1.5 točno označuje da se do ovog keša može došetati vrlo lagano i da ne zahtjeva penjanje ni ikakve fizički zahtjevne akcije. Difficulty (o čemu sam pisao ovaj put) 1.5 označavao bi da se skrovište keša izuzetno lako pronađe i da nije potrebno ništa kompliciranije od ispružiti ruku i dohvatiti ga. E, to za ovaj keš ne stoji, i baš je ta razlika ono po čemu je ovaj keš poseban i zaslužuje biti uvršten među najbolje G točke u Zagrebu… a detalje otkrijte sami na zadanoj lokaciji pred Plinarom.

dihidrogenmonoksid

I, molim, pridržavajte se sasvim razumnih, ali očito ipak neophodnih uputa vlasnika:
1. Nemojte koristiti nikakav priručni alat jer to može oštetiti mehanizam.
2. Nemojte koristiti nikakvu drugu tekućinu (sok, mlijeko, benzin, kiselinu…) osim čiste vode, jer to može oštetiti cache, usmrditi ga i/ili privući kukce.
3. Nakon upotrebe vratite cache u identično stanje u kojem ste ga zatekli.

Eto, toliko od mene za sedmi put, očekujte nastavak kroz mjesec dana, a do tada uživajte u keširanju.

G.

Leave a Reply