Najbolje G točke – Nepodnošljiva lakoća Geocachinga

the-best-G-spots

A, jel’ zahtjevno i komplicirano to geokeširanje ili je to nešto čime se može baviti bilo tko… jel’ tu potrebna kondicija, razna skupa oprema te puno razmišljanja i rješavanja glavolomki ili je to dosadna igra za djecu i penzionere? Odgovor na svako to pitanje je ‘Ni da ni ne!’ Geocaching pokriva vrlo široki spektar interesa i svatko u njemu može pronaći aktivnosti koje ga interesiraju i vesele. Početnicima se preporuča da gledaju navedenu težinu keša i odabiru nešto manje zahtjevno te postepeno otkrivaju što im odgovara.

U skladu s tim je i moja ovomjesečna preporuka:

Scout barrack (GC3PXGC)
od
Crni

Fun fact: Vlasnik ovog keša je jedan od voditelja izviđača koji od prošle godine imaju u svom programu Geocaching tj. Geo lovstvo kao izviđačko vještarstvo i specijalnost.

Vještarstvo / Specijalnost

Ovaj preporučeni cache ima nazivnu težinu 1.5, a to iskusnijim geokešerima odmah govori što mogu očekivati. I u ovom slučaju bi se prevarili. Bar što se Difficulty težine tiče. Ali ovog puta se želim raspisati o Terrain težini.
Znači, svaki keš ima dvije oznake težine: Difficulty (kompliciranost) i Terrain (dostupljivost).
Objema se vrijednost kreće od 1 do 5 (zvijezdica) s korakom od 0.5.

Težine

Kao što napisah, prvo ću početi od druge jer je ona univerzalnija tj. manje ovisna o vrsti keša kojeg se traži. Dakle Terrain težina označava koliko je fizički teško dohvatiti keš. Ekstreme je najlakše objasniti pa tako Terrain 1 označuje da do kutijice mogu doći i osobe u invalidskim kolicima, dok Terrain 5 označava da je za pristup do te kutijice potrebna posebna oprema poput čamca, alpinističke opreme, boca za ronjenje ili recimo rakete (Ne šalim se, provjerite GC1BE91 za sada barem on-line). A što se umjerenijeg ostatka raspona tiče, naputci kažu ovako: Dvije zvjezdice predstavljaju kraću šetnju ili vožnju biciklom po dobrim putevima i bez nekih strmina. Tri zvjezdice označavaju keš koji se nalazi u divljini do koje se ipak mogu naći nekakvi putevi, a može uključivati i planinarenje. Četiri zvjezdice označavaju strme uspone, vrlo duga hodanja, prolazak kroz vodu, veranja po kamenjima te penjanje na drvo kada nije potrebna posebna oprema. Za keševe koji su taman negdje između gore navedenih kategorija, tu su polovične – taman negdje između ocjene težine terena.

Naravno, makar postoje tako lijepo definirane postavke, situacija na terenu je rijetko defaultna. Često težina prilaska kešu jako ovisi od godišnjeg doba ili nećeg puno banalnijeg poput visine osobe. U tom su slučaju smjernice da se prilikom postavljanja keša odabere veća ocjena težine terena jer ne želimo da itko nastrada očekujući lakšu varijantu. Npr. iako neki mogu bez problema doplivati do nekog ne baš pre dalekog pustog otočića, tamo sakriveni keš bi morao imati ocjenu T5 jer za njega objektivno treba čamac da bi ga se moglo pronaći.

Pa da se vratimo na moj ovomjesečni izbor. Dakle Terrain 1.5 točno označuje da se do ovog keša može došetati vrlo lagano i da ne zahtjeva penjanje ni ikakve fizički zahtjevne akcije. Difficulty (o čemu ću pisati idući put) 1.5 označavao bi da se skrovište keša izuzetno lako pronađe i da nije potrebno ništa kompliciranije od ispružiti ruku i dohvatiti ga. E, to za ovaj keš ne stoji, i baš je ta razlika ono po čemu je ovaj keš poseban i zaslužuje biti uvršten među najbolje G točke u Zagrebu… a detalje otkrijte sami na zadanoj lokaciji baraka Knežije.

Eto, toliko od mene za šesti put, očekujte nastavak kroz mjesec dana, a do tada uživajte u keširanju.

G.

Leave a Reply