Najbolje G točke – Veličina (ni)je važna

the-best-G-spots

Geocaching vjerujem nije zamišljen kao natjecateljska disciplina, ali čim postoje statistike, naravno da će se odmah ispoljiti i kompetitivni duh kod mnogih učesnika te nije nimalo čudno da i tu dolazi do hvalisanja tipa: ‘Moj je veći od tvog…‘.

U skladu s tim je i moja ovomjesečna preporuka upravo najveći kojeg sam ja dosad našao:

Tricky cache na prestupni dan 2016. (GC6C5VE)
od
vontere

Ali, da ne bi bilo zabune, nije veličina ta koja je odlučila da ovaj keš zaslužuje moju preporuku, već se radi o zbilja interesantnoj i dobro izvedenoj ideji. Za keš takve veličine, čovjek bi očekivao da ga nije baš moguće sakriti praktički u urbanom dijelu grada, ali vontere je pronašla savršenu lokaciju. Napomena: ova slika niže nije spoiler, jer je vlasnica izmjestila keš s prvobitne lokacije zbog realne opasnosti od vrbopada.

Kad na vrbi zasvrbi

Sam dolazak na GC predstavlja malu avanturu, ali pronalazak kontejnera nije ni približno kraj potrage kod ovog keša. Tek upisivanjem u logbook se keš broji kao nađen, a to kod zanimljivih keševa poput ovog nije baš trivijalan zadatak. Naravno da ne želim otkriti sve detalje i pokvariti budućim nalaznicima iznenađenje i zabavu… pa tu stajem s hvaljenjem ovomjesečne preporuke i prelazim na općenitije razglabanje o veličinama keševa.

Predviđeni razredi veličina u Geocachingu su: Micro, Small, Regular, Large te Other.
Uz njih postoje još i neke druge opcije poput Not chosen i Virtual koje se koristi kod tipova keševa koji nemaju fizičku kutijicu.

Veličine

Pa krenimo redom: Micro je kutijica zapremnine do jedan decilitar, tipičan primjer je kutijica za film ili PETling. Spremnici tih veličina uglavnom sadrže samo knjižicu, svitak ili papir za upisivanje (te eventualno i malu olovku… Ukoliko olovke nema, listing bi trebao sadržavati uputu BYOP – ‘Bring Your Own Pen’). Kao podvrsta ove veličine postoje ‘Nano’ keševi kod kojih je zapremnina same kutijice manja od 10mL.
Iduće po veličini su Small kutijice koje imaju kapacitet od jedan deci do jedne litre. Najčešći primjer ovih kutijica su tupperware spremnici i njihovi pandani. U njih uz obavezni logbook i olovku stanu i maleni predmeti za razmjenu i/ili trackable objekti o kojima ću se raspisati u nekom od narednih mjeseci.
Zatim dolaze Regular posude zapremnine preko litre pa čak sve do 20 litara. Tako velike keševe teško je sakriti u urbanim sredinama te se oni uglavnom koriste prilikom skrivanja u prirodi. Ako ih se pak uspije dobro kamuflirati ili sakriti ‘in plain sight’ oni mogu izvrsno poslužiti kao Travel bug hoteli.
Large je kategorija najvećih spremnika, od 20 litara naviše, koji se koriste vrlo rijetko i najčešće iza njihovog postavljanja postoji neka zanimljiva / humoristična ideja.
Ako keš nema kontejner određene zapremnine nego se radi npr. o nekom plosnatom kešu kod kojeg je log samo pričvršćen nekako negdje, oznaka veličine koja se koristi je Other. Uvriježeno je da se često i za Nano keševe koristi ova oznaka veličine kako bi se tražitelje odmah upozorilo da ne traže uobičajeno mali Micro, nego nešto još znatno sitnije.

Sad kad ste upoznati (ili podsjećeni) što točno koja veličina znači, siguran sam da ćete se složiti da poznavanje tog atributa keša kojeg tražite znatno olakšava sam pronalazak. Meni se jednom desilo da sam 15 minuta tražio cache koji mi je bio direktno pred facom jer nisam bio svjestan da tražim Regular, nego sam pokušavao iz raznih mjesta iščeprkati Micro.

Eto, toliko od mene za peti put, očekujte nastavak kroz mjesec dana, a do tada uživajte u keširanju.

G.

Leave a Reply