Najbolje G točke – Život je drama

the-best-G-spots

Ma nije, iako mnogi drame kad na primjer u jeku sezone zaglibe na Lučkom jer nemaju ENC…
Život je komedija.
A Komedija je i lokacija moje ovomjesečne preporuke. Smješteno na Kaptolu, to je kazalište poprište mnogih zanimljivih i zabavnih predstava, ali i jednog malo drugačije skrivenog keša…

Dakle, ovaj mjesec moja je preporuka:

Kaptolski komedijaški kutak (GC4MAK2)
od
HR_s00va

Je li ovo stvarno jedan od najboljih tradicionalnih keševa u Zagrebu? Pa, ima i zeznutijih, teže skrivenih, posebno izrađenih…, ali ovaj je zbilja fora i dobar mi je uvod u temu o kojoj ovog puta želim pisati, a to su dopuštene lokacije za sakrivanje keševa.

Kaptol

Nije dopušteno skrivati kutijice na lokacijama zbog kojih bi nalaznici trebali prolaziti zabranjenim područjima. Dakle prilikom skrivanja na javnim površinama potrebno je poštivati zakone i odredbe onih koj upravljaju tim javnim prostorom (ako recimo pogledate geokešing kartu Londona, vidjet ćete da u Kensington Gardens, Hyde i ostalim parkovima… nema sakrivenih kutijica jer to kod njih nije dozvoljeno).

London

Ukoliko pak želite sakriti blago na nečiji privatni posjed, morate od vlasnika prvo ishoditi dopuštenje. Takvi keševi su u manjini, ali nisu toliko rijetki da ne bi zaslužili rečenicu dvije, a ovaj je vrlo dobar primjer. Kada uočite ovaj keš vidjet ćete da nije ni pokušano da bude nezamjetan i da kod njega nema potrebe za pažnjom da vas muggleri (osobe koje žive neispunjenim životom, neprosvijetljene o postojanju geocachinga ili pak u velikoj zabludi smatrajući da geocaching nije hobi za njih) ne vide dok tražite i logirate blago. Vlasnik je dakle dogovorio s odgovornim osobama zaduženim za objekt da smije postaviti cache tamo, a sama kutijica je neočekivana i lako uočljiva.

Drugi razlog zašto sam odabrao ovaj keš je što je vlasnik keša ujedno i reviewer za Hrvatsku (GEO Sova) pa mislim da je u redu da se sveopće geokešing pučanstvo upozna i s tim. Reviewer je osoba koja volontira svoje vrijeme, energiju i slične resurse brigom o… pa svemu. Kada netko želi objaviti novi cache, Sova ga treba odobriti ili iskomunicirati s osobom koje se stvari oko keša ili listinga moraju promijeniti jer su protivne pravilima. On je odgovoran za to što se objavi, a što ne, ali naravno da se ne očekuje da osobno obiđe svaki novi keš prije objave i provjeri mu težinu i atribute. Za to se brinemo mi kao zajednica koji ostavljamo ‘Needs Maintenance’ ili ‘Needs Archive’ logove. Ti logovi su ono čime mi možemo pridonijeti održavanju geocachinga svježim i ugodnim iskustvom, pogotovo za novopridošle članove te ih se ne bi trebalo libiti koristiti kada god imaju smisla.

I u takvim slučajevima je opet Sova odgovoran da obavijesti vlasnika o roku u kojem mora osposobiti / ispraviti svoj keš, a po potrebi i arhivirati keševe koje su vlasnici potpuno zanemarili. To se nekad čini kao tužan događaj, pogotovo kad je riječ o nekom dragom kešu, ali ako ga tako i tako nema, bolje da se oslobodi mjesto za neki novi cache. Naravno, uvijek postoji i opcija da se cache “posvoji” te da ga novi vlasnik obnovi i preuzme brigu o njemu.

Jedan od glavnih razloga zašto se ja ne bih uhvatio posla reviewera je što on ima pristup rješenjima svih misterija i multija, …što može izgledati kao prednost samo onima koji u ovoj igri žele varati sami sebe.

Mislim da si je s obzirom na količinu reviewerskih zadataka (a uz vlasništvo preko 200 vlastitih keševa), Sova natovario lavovski posao pa sam ga želio i ovako javno pohvaliti i zahvaliti mu na tome. Tako… a sad ga onda mogu i zamoliti da nađe / smogne / stvori malo vremena za obnovu preko nekoliko (desetaka) svojih keševa koji su odavno nestali ili čekaju na neki drugi oblik održavanja.

Eto, toliko od mene za četvrti put, očekujte nastavak kroz mjesec dana, a do tada uživajte u keširanju.

G.

Leave a Reply