Geocaching

Geocaching je međunarodna igra traženja skrivenog blaga pomoću GPS tehnologije. Igrači u igri sudjeluju sakrivanjem blaga na za to prikladne lokacije i objavom na web stranici igre zajedno s pripadnim koordinatama i/ili traženjem blaga koje su drugi sakrili. Skriveno blago nema materijalnu vrijednost, već je igra namijenjena druženju, zabavi i istraživanju svijeta. Igra nije natjecateljskog karaktera i besplatna je.

(Geo)cache je kutijica koju je netko sakrio na prikladnoj lokaciji sa željom da vam pokaže ili ispriča nešto zanimljivo. Ima ih različitih veličina i oblika i nalaze se posvuda: u gradu, u prirodu, na obali, na stijeni… Također, ima ih i različitih vrsta: onih koji se nalaze na danim koordinatama (tradicionalni), onih do kojih se dolazi u više koraka (multi), onih koji zahtijevaju rješavanje neke zagonetke ili što drugo da saznate gdje se skrivaju (misterije) te još nekoliko manje čestih vrsta i upravo ta raznolikost ih čini zanimljivima i izazovnima.

Kako bi započečeli s igrom potreban vam je GPS uređaj (npr. ručni GPS uređaj, smartphone s GPS prijemnikom ili dr.) te pristup stranici www.geocaching.com na koju se potrebno registrirati. Na stranici su navedeni svi cachevi s detaljnim opisom i naravno koordinatama.